ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ

Στην τελική ευθεία για την πιο λαμπρή γιορτή της μπαίνει η Κρήτη! Το Ρέθυμνο προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ξεφαντώσουν και να απολαύσουν τρεις ολόκληρες εβδομάδες με τις εκδηλώσεις του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού!

Η μεγάλη στιγμή έφτασε και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 το πρώτο κανονικό καρναβάλι στην μετά covid εποχή είναι γεγονός!

Από νωρίς το απόγευμα στην Πύλη Guora έως το βράδυ, στην μεγάλη συναυλία της Αναστασίας στην Πύλη της Άμμου – Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη – το Ρέθυμνο ανοίγει την πιο πολύχρωμη περίοδο του χρόνου με φαντασία και κέφι.

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

16:30 ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Παιχνίδια και δράσεις από animateur στο Πηγάδι (πύλη Guora) με μουσική και προσφορά γλυκισμάτων. Παρούσα η Βασίλισσα του Καρναβαλιού μας Δάφνη Λαζίδου, η οποία θα συμμετέχει ενεργά στην μεταμόρφωση των μικρών μας καρναβαλιστριών σε πριγκίπισσες και θα φωτογραφηθεί μαζί τους.

18:30 «ΚΑΡΝΑΒΑΛΑΚΙ»

Ένα «τρελό Καρναβαλάκι», ακολουθεί την βασίλισσα και διέρχεται μέσα από την Παλιά Πόλη κατεβαίνοντας από την Εθνικής Αντιστάσεως, στρίβει στην Οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, διασχίζει την οδό Αρκαδίου και καταλήγει στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ένα «πολύχρωμο κομφετί από παιδάκια» μαζί με μέλη από τα πληρώματα των ομάδων, φορώντας τις στολές με τις οποίες θα παρελάσουν τη φετινή χρονιά, δίνουν τον ρυθμό και την ζωντάνια του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού από το ιστορικό κέντρο της πόλης μας και προσκαλούν τον κόσμο στην μαγική τελετή έναρξης!

19:00 ΆΦΙΞΗ ΠΡΟΠΟΜΠΟΥ – ΈΝΑΡΞΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Το «καρναβαλάκι» μας φτάνει στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη και το υποδέχεται η Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου, η οποία για ακόμα μια χρονιά δίνει το έναυσμα με ένα πρόγραμμα το οποίο επιμελήθηκε ειδικά για το καρναβάλι. Η Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης, πάντα συνεπής σε όλες τις εκδηλώσεις της πόλης, παίρνει την σκυτάλη από τον «καρναβαλικό χείμαρρο» των παιδιών και ανοίγει την τελετή έναρξης με ένα υπέροχο μουσικό καρναβαλικό πρόγραμμα 17 λεπτών.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι παρουσιαστές των εκδηλώσεων του φετινού καρναβαλιού Λευτέρης Κουμαντάκης και Χριστιάννα Σκούρα καλωσορίζουν τον κόσμο και εισαγάγουν το κοινό στο κυρίως πρόγραμμα της τελετής έναρξης, που έχει ως εξής:

· 19:20 Παρουσίαση της φετινής θεματικής με ένα μουσικοχορευτικό show σε σκηνοθεσία, κείμενα και προσαρμογή ρόλων από τον Νίκο Μαρκαντώνη, με τους Costa Costantino και Νίκο Μαύρο στο τραγούδι και χορογραφία από την Κατερίνα Περπιράκη και την Βαλεντίνα Κυριαζή.

· 19:30 Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης θα κηρύξει την έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2024 και ακολουθεί ένα εντυπωσιακό σόου ρίψης πυροτεχνημάτων.

· 19:35. Η πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη μετατρέπεται στην πιο φαντασμαγορική πασαρέλα και οι ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού παρουσιάζουν τις φετινές στολές τους.

· 20:00 Η μεγάλη στιγμή της τελετής έναρξης είναι η συναυλία της δημοφιλούς ερμηνεύτριας Αναστασίας. Ανεβαίνει στην σκηνή και ένα μεγάλο πάρτι αρχίζει. Ένα πάρτι αντάξιο της μεγάλης διοργάνωσης που θα διαρκέσει τρεις ολόκληρες εβδομάδες!

ΔΡΑΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ: «ΚΑΘΕ ΚΟΥΤΙ ΜΕΤΡΑΕΙ»

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2024 στέλνει έντονο οικολογικό μήνυμα. Όπως είναι γνωστό γίνεται μείωση κατά 80% στην σπατάλη χαρτιού για το υλικό προβολής των εκδηλώσεων του. Φέτος με ένα QR που μπορεί κάποιος να το βρει παντού στην πόλη αλλά και στην επίσημη αφίσα, μπαίνει απευθείας στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης rethymnocarnival.gr, οπότε εύκολα και κυρίως χωρίς σπατάλη χαρτιού, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίζουν όλες τις εξελίξεις για τις εκδηλώσεις, τις δράσεις των ομάδων και τις πρωτοβουλίες των οργανωτών. Παράλληλα για ακόμα μία χρονιά, ο Δήμος Ρεθύμνης και συγκεκριμένα ο τομέας Πολιτισμού και ο τομέας Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Ποιότητας Ζωής σε συνεργασία με το πρόγραμμα ανακύκλωσης «Κάθε Κουτί Μετράει» και τον χορηγό του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού «Αθηναϊκή Ζυθοποιία – μπίρα ΑΛΦΑ», καλεί όλους τους συμμετέχοντες στις καρναβαλικές εκδηλώσεις να γίνουν μέτοχοι της δράσης ανακύκλωσης μεταλλικών κουτιών.

Η διαδικασία είναι απλή και ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς τα μεταλλικά κουτιά που θα συγκεντρωθούν όλες αυτές τις ημέρες θα πωληθούν και τα έσοδα θα διατεθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι επισκέπτες του Ρεθύμνου και οι συμμετέχοντες στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, είναι τα εξής:

· Η δράση αφορά μόνο μεταλλικά κουτιά από μπίρες, αναψυκτικά και άλλα αντίστοιχα ροφήματα.

· Ένα κεντρικό σημείο εναπόθεσης είναι στην παραλιακή λεωφόρο της παλιάς πόλης στην ειδική μεταλλική κατασκευή υποδοχής ανακυκλώσιμών μεταλλικών κουτιών που υπάρχει και σχηματίζει την λέξη: RETHYMNO.

· Ειδικοί κάδοι θα μοιραστούν σε όλες τις αποθήκες προετοιμασίας των αρμάτων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

· Ειδικοί κάδοι θα υπάρχουν επίσης σε διάφορα σημεία διεξαγωγής των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Στόχος της ενέργειας είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους πολίτες για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας, θέτοντας τις βάσεις για έναν πιο βιώσιμο τρόπο διοργάνωσης των αποκριάτικων εκδηλώσεων, σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ιστορικά καρναβάλια της χώρας.

EL