ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ…ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, της μεγαλύτερης και πιο μαζικής εκδήλωσης της Κρήτης! Όλο το νησί, έχει γίνει στο Ρέθυμνο ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ και ξεφαντώνει σε ένα απέραντο πάρτι χαράς και ξεγνοιασιάς!

Το έναυσμα δόθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με χιλιάδες λιλιπούτειους μασκαράδες να συμμετέχουν στην Παιδική Παρέλαση και να ξεσηκώνουν την πόλη με τις χαρούμενες φωνές τους!

Ήταν μια μοναδική στιγμή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού που ήρθε και φέτος για να στείλει το μήνυμα του μέλλοντος! Γιατί τα παιδιά της φετινής παιδικής παρέλασης, είναι οι καρναβαλιστές της επόμενης γενιάς!

«Πρόγευση» του τι θα γίνει σήμερα την πόλη, ήταν όμως η νυχτερινή παρέλαση! Για περισσότερο από 2 ώρες, χιλιάδες καρναβαλιστές όλων των ηλικιών έκαναν μια κεφάτη, λαμπερή και ευφάνταστη παρουσία στην κεντρική λεωφόρο του Ρεθύμνου, που είχε κυριολεκτικά κατακλειστεί από κόσμο!

Τα «Ροδαλάκια» του Σωματείου Πρέβελη έδωσαν και φέτος το έναυσμα με τα πατίνια τους και τους θαυμάσιους αθλητές που έδωσαν τον ρυθμό! Ακολούθησαν οι ξυλοπόδαροι που εντυπωσίασαν και η παρέλαση άνοιξε με την πανέμορφη Βασίλισσα Δάφνη Λαζίδου πάνω σε μια ανοιχτή λιμουζίνα εποχής να κερδίζει τα πλήθη!

Περίτεχνα άρματα και πάνω από δέκα χιλιάδες καρναβαλιστές ήταν το αποκορύφωμα μιας βραδιάς που καταγράφεται στα ιστορικά ρεκόρ του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού και που υπέγραψαν το «κάθε χρόνο και καλύτερα»!

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου, ολοκληρώθηκαν με την συναυλία της μοναδικής Γεωργίας Νταγάκη στην Πλατεία Μικρασιατών, όπου επίσης έγινε το αδιαχώρητο!

Η πόλη ξεφάντωνε ολόκληρη την νύχτα και συνεχίζει σήμερα με την μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

14:00 Κήρυξη έναρξης της Μεγάλης Παρέλασης από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργη Μαρινάκη.

· Εκκίνηση πληρωμάτων και αρμάτων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2024 από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου.

· Διαδρομή: Εμμ. Πορτάλιου – Λεωφ. Κουντουριώτη – Ηγ. Γαβριήλ έως το ύψος της οδού Κριάρη.

· Η σειρά και τα θέματα των ομάδων έχουν ως ακολούθως:

1 ΔΑΚΤΥΛΟΔΕΙΧΤΟΥΜΕΝΟΙ Mourlen Rouge

2 ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ Μην ψαρώνεις

3 ΑΓΓΟΥΡΟΞΥΠΝΗΜΕΝΟΙ CLUB Φλώρενς της Αραβίας

4 ΠΟΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ Αlien _εξωγήινοι

5 ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ CLUB Think out of the box (Σκέψου έξω από το κουτί)

6 ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΙ CLUB Σκαραβαίοι για…PANDA

7 ΟΙ ΑΛΛΟΙ CLUB ΒΑρΤ-άρουμε π-alloi

8 ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΗΔΕΣ “Άριελ”… και καθάρισες

9 ΣΑΤΥΡΟΙ Cruella

10 ΤΑ ΠΑΡΤΑΛΙΑ Mario run marathon – το παιχνίδι ξεκίνησε

11 ΕΚΑΤΣ΄Η ΚΟΥΤΣΗ ΚΑΤΣΙΚΑ Χρυσή ελιά & σένια η κοπελιά

12 ALLADALLON Disco Bunnies

13 ΡΑΚΟΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ Δεινών-saurik Πάρκ

14 ΑΣΧΕΤΟΙ CLUB Μπίτς Coin

15 ALTER EGO Η Barbie και ο… Babis

16 ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΙ CLUB A(rgosxolian) Intelligence

17 ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ Τουρλού τουρλού αυτοί οι Ζουλού

18 ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΕΣ CIR COLE IRO 2024

19 ΠΕΡΑ…ΠΟΔΕ Έχεις Canna…Bob? Πράσινη Ανάπτυξη

20 ΦΕΥ..ΓΑΤΟΙ Wednesday Addams /Addams Family

21 ΓΚΟΥΣΓΚΟΥΝΗΔΕΣ ONE PIECE

22 ΟΛΟΙ ΒΙΤΣΙΟΖΟΙ Al’adala Koala

23 ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ GROUP Viva Mexico

24 STRINGLESS Πάρε μια Anasa

25 ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΚΟΛΟΜΒΙ(Ν)Α γίναμε

26 ROYAL BUSINESS Ο Χάρι Πότερ και το σκολείο τση μαγείας

27 ΑΛΗΤΡΟΥΙΤΟΙ CASINO

16:00 Ανοιχτή μουσική εκδήλωση με DJ στην πλατεία Μικρασιατών.

Συνδιοργάνωση: Καρναβαλική Ομάδα “Αλλαντάλλων”.

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

18:30 πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.

Μουσική εκδήλωση με DJ.

19:30 Ένα μεγαλοπρεπές show πυροτεχνημάτων στο παραλιακό μέτωπο θα φωτίσει τον Ρεθεμνιώτικο Ουρανό με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα!

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΕΙΣ – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Σήμερα Κυριακή οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν έχουν ως ακολούθως:

Είσοδος πόλης, από Δυτικά:

Κόμβο Ατσιποπούλου – Σταμαθιουδάκη – Κριάρη – Ιδαίου Άνδρου – Κουρμούλη – Δημητρακάκη – Μοάτσου – Ζυμβρακάκη – Βασιλάκη – Θεοτοκοπούλου – Κολοκοτρώνη – Πανεπιστημίου – Πορτάλιου – Μαχ. Σχολ. Χωρ/κής – Εμμ. Παχλά – ‘’ΖΗΣΗΣ’’ – Ν.Ε.Ο.Χ.-Η.*

Είσοδος πόλης, από Ανατολικά:

Α΄ Διαδρομή

(Αρχικά πριν το κλείσιμο της παραλιακής στο ύψος Δελφίνι-Μαρίνα) έως τις 14:00

Ν.Ε.Ο.Χ.-Η.* – Πατρ. Αθηναγόρα – Αυστραλών Πολεμιστών – Άρη Βελουχιώτη – Σοφοκλή Βενιζέλου – Ελευθερίου Βενιζέλου – Ιουλ. Πετυχάκη – Αρκαδίου – Κεφαλογιάννηδων – Σταμαθιουδάκη – Κόμβος Ατσιποπούλου.

Β΄ Διαδρομή

(Μετά την διακοπή κυκλοφορίας από Μαρίνα προς Άγνωστο Στρατιώτη)

Άρη Βελουχιώτη – Ελευθερίας – Κόρακα Καμάρα – Πορτάλιου – Σαουνάτσου – Καποδιστρίου – Κ.Παλαμά – Καούνη – Καζαντζάκη – Σαθά – Κονδυλάκη – Χατζημιχάλη Γιάνναρη – Ψυχουντάκη – Κόμβος Σπηλίου.

(*Ν.Ε.Ο.Χ.-Η. = Νέα Εθνική Οδός Χανίων – Ηρακλείου)

Εκτός από τους Δημοτικούς και Ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης της πόλης που θα λειτουργούν καθώς επίσης οι χώροι των χώρων στάθμευσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, θα χρησιμοποιηθούν για σταθμεύσεις οχημάτων η αυλή του 1ου ΓΕΛ Ρεθύμνου στην οδό Κονδυλάκη και οι χώροι στάθμευσης των κέντρων διασκέδασης «Πέλαγος» και «Μέγαρο» καθώς και του ΔΑΚ Γάλλου. Εφεδρικά και

εφόσον χρειαστεί θα γίνει χρήση χώρων στάθμευσης του Α.Σ. Ρεθύμνου και της ΑΣΕΑΡ.

Ειδικό πρόγραμμα δρομολογίων έχει οργανώσει το ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου για την εξυπηρέτηση του κοινού του καρναβαλιού.

Θα εκτελεστούν περίπου 250 δρομολόγια μόνο για μεταφορά επισκεπτών κυρίως από τους εκτός πόλης χώρους στάθμευσης προς την πόλη και αντίστροφα. Θα διατεθούν συνολικά 300 λεωφορεία του ΚΤΕΛ ενώ θα υπάρξει συνεργασία και με το ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου για ενίσχυση του στόλου εφόσον χρειαστεί. Τα δρομολόγια θα διενεργούνται από 9 π.μ. έως 11.30 μ.μ. με λεωφορεία όλων των τύπων από τα πάρκινγκ των κέντρων ΜΕΓΑΡΟ, ΦΑΡΟΣ, ΠΕΛΑΓΟΣ + ΣΤΑΔΙΟ ΓΑΛΛΟΥ για ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα θα γίνονται δρομολόγια με αντίστροφη ροή.

Ανάλογα με την επιβατική κίνηση η μεταφορά θα γίνεται με δρομολόγια ακόμα και ανά 1 λεπτό εάν απαιτηθεί.

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΣΦΑΛΗΣ

Ο Δήμος Ρεθύμνης με τις υπηρεσίες του και σε συνεργασία με κάθε συναρμόδιο φορέα έχουν φροντίσει κάθε λεπτομέρεια για την σημερινή διοργάνωση.

Πανέτοιμες είναι επίσης οι υπηρεσίες για την προστασία του πολίτη, το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, τα σώματα εθελοντών και τα μέλη του Σώματος Σαμαρειτών-Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Ρεθύμνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για να συμβάλουν σε κάθε έκτακτη ανάγκη που θα χρειαστεί.

Στο έργο τους συνεισφέρουν και οι καρναβαλιστές που περιφρουρούν τις παρελάσεις, όχι μόνο ως προς την ροή τους αλλά συμβάλλοντάς και στην εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι στο κέντρο της πόλης θα υπάρχουν 120 εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έτοιμοι να βοηθήσουν. Επίσης, θα υπάρχει οργανωμένη Σκηνή Πρώτων Βοηθειών στην αυλή του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου Ρεθύμνου στην Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων ενώ στελέχη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα βοηθούν στο έργο του και το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Στο όλο εγχείρημα συμμετέχουν ενεργά και θα παρεμβαίνουν ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν ο στόλος και το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Οι επισκέπτες του Ρεθύμνου μπορούν να έχουν συνεχή ενημέρωση για τα καρναβαλικά δρώμενα και όλα τα τελευταία νέα μέσα από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης στην διεύθυνση: www.rethymnocarnival.gr

Επίσης το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι κυριαρχεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου όλοι από όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκεστε, μπορείτε να παρακολουθείτε τις αποκριάτικες δραστηριότητες του Ρεθύμνου.

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των social media της διοργάνωσης είναι:

instagram – Tik Tok – You Tube: rethymno_carnival

facebook: ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Επίσης οι επισκέπτες που θα φτάνουν σε όλους τους χώρους στάθμευσης του Ρεθύμνου θα λαμβάνουν ενημερωτικό υλικό για ό,τι αφορά το καρναβάλι και την οργάνωση της πόλης.

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΗΤΗ ΤV

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος χορηγός επικοινωνίας είναι ο Όμιλος της ΚΡΗΤΗ TV (Κρήτη TV , Νέα Κρήτη, neakriti.gr, Radio 984) που θα μεταδίδει ζωντανά κάθε λεπτό της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης.

Η Κρήτη ΤV εκπέμπει μέσω digea, μέσω της πλατφόρμας COSMOTE TV στη θέση (κανάλι) 663, μέσω πλατφόρμας ΕΟΝ και live streaming internet.

Λαμπεροί παρουσιαστές της της Μεγάλης Παρέλασης είναι το τηλεοπτικό δίδυμο Λευτέρης Κουμαντάκης και Χριστιάννα Σκούρα.

ΔΡΑΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ: «ΚΑΘΕ ΚΟΥΤΙ ΜΕΤΡΑΕΙ»

Παράλληλα για ακόμα μια χρονιά, ο Δήμος Ρεθύμνης και συγκεκριμένα ο τομέας Πολιτισμού και ο τομέας Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Ποιότητας Ζωής σε συνεργασία με το πρόγραμμα ανακύκλωσης «Κάθε Κουτί Μετράει» και τον χορηγό του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού «Αθηναϊκή Ζυθοποιία – μπίρα ΑΛΦΑ», καλεί όλους τους συμμετέχοντες στις καρναβαλικές εκδηλώσεις να γίνουν μέτοχοι της δράσης ανακύκλωσης μεταλλικών κουτιών.

Η διαδικασία είναι απλή και ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς τα μεταλλικά κουτιά που θα συγκεντρωθούν όλες αυτές τις ημέρες θα πωληθούν και τα έσοδα θα διατεθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι επισκέπτες του Ρεθύμνου και οι συμμετέχοντες στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, είναι τα εξής:

· Η δράση αφορά μόνο μεταλλικά κουτιά από μπίρες, αναψυκτικά και άλλα αντίστοιχα ροφήματα.

· Ένα κεντρικό σημείο εναπόθεσης είναι στην παραλιακή λεωφόρο της παλιάς πόλης στην ειδική μεταλλική κατασκευή υποδοχής ανακυκλώσιμών μεταλλικών κουτιών που υπάρχει και σχηματίζει την λέξη: RETHYMNO.

· Ειδικοί κάδοι θα υπάρχουν επίσης σε διάφορα σημεία διεξαγωγής των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Στόχος της ενέργειας είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους πολίτες για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας, θέτοντας τις βάσεις για έναν πιο βιώσιμο τρόπο διοργάνωσης των αποκριάτικων εκδηλώσεων, σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ιστορικά καρναβάλια της χώρας.

EL