Επίσημη αφίσα καρναβαλιού 2024

…μια παρέα!

Το poster για το Καρναβάλι 2024

Η συνεργασία, η συντροφικότητα, το ομαδικό πνεύμα, ανέκαθεν υπήρξαν κινητήριες δυνάμεις για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι. Ο θεματικός πυρήνας του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού για το 2024 είναι οι Παρέες ως μέσο δημιουργίας και ως πηγή θετικών συναισθημάτων.

Το Ρέθυμνο υπήρξε κομβικό σημείο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, καθώς και σταυροδρόμι πολιτισμών της Μεσογείου, κάνοντας τους Ρεθεμνιώτες ιδιαίτερα εξωστρεφείς. Αυτή η εξωστρέφεια, που αναμειγνύει τη δημιουργική δύναμη με το αστείρευτο κέφι, προσέφερε πάντα γόνιμο έδαφος για να ανθίσουν οι παρέες δημιουργικών ανθρώπων. Το Καρναβάλι αποτέλεσε και αυτό ένα σταυροδρόμι, όπου η ευρηματικότητα και η δημιουργική διάθεση συναντάει το κέφι και την ψυχαγωγία.

Παρέες αποτέλεσαν και τη βασική αιτία για τις σύγχρονες αναβιώσεις του Καρναβαλιού. Η πόλη μας αποτελεί τον ιδανικό καμβά για να απλωθούν τα χρώματα των διαπροσωπικών σχέσεων, όπου όλες οι ομάδες γίνονται μία παρέα με έναν κοινό στόχο. Οι επισκέπτες που θα αποφασίσουν να έρθουν στις δεκάδες εκδηλώσεις του Τριωδίου, γίνονται βασικά και ισότιμα μέλη αυτής της παρέας και ζουν τη μοναδική εμπειρία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Η εικονογράφηση των εντύπων του φετινού Καρναβαλιού βασίζεται στην εκστατική ορμή της παρέας, και προσπαθεί να αποτυπώσει την καθοριστική στιγμή που η δημιουργικότητα μετουσιώνεται σε κέφι και χορό. Το βασικό θέμα εμπνέεται από τον διάσημο πίνακα Henri Matisse “Ο Χορός” (1910), από Μινωικά ειδώλια κυκλωτικών χορών που χρονολογούνται από το 1650 έως το 1400 π.Χ., από τις Μινωικές τοιχογραφίες αλλά και από παραδοσιακά μοτίβα κεντήματος και χειροτεχνίας. Η πόλη του Ρεθύμνου, με την ιδιάζουσα πολυπολιτισμική αρχιτεκτονική της, είναι στο προσκήνιο. Η σύγχρονη εποχή συναντάει το μακρινό παρελθόν, όπου βρίσκονται οι ρίζες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Από τις Μινωικές τελετές και τα Ενετικά δρώμενα μέχρι τις πιο σύγχρονες αναβιώσεις του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, κοινός παρονομαστής είναι οι παρέες και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Η παρέα ανυψώνει το πνεύμα, το ηθικό, την ποιότητα ζωής.

Σήμερα το μήνυμά μας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Το αντίδοτο στην αποξένωση και τη μοναξιά, ανθρώπων κολλημένων σε μικρές ή μεγάλες οθόνες, είναι η παρέα! Μόνο η παρέα!

Σχεδιασμός αφίσας – Κείμενο: Στέλιος Καλογεράκης

EL